9 gemeenten krijgen 1 miljoen euro subsidies

Wat als surfen op het internet of online solliciteren niet evident is? DDS Streekregisseurs ontvangt 1 miljoen euro subsidies van de Vlaamse overheid om samen met 9 gemeenten de digitale kloof te dichten.

IJzersterk dossier

Sinds covid is het gebruik van essentiële digitale diensten erg gestegen. Denk maar aan e-banking en e-gezondheid. Maar niet iedereen kan met deze systemen werken. Daarom slaan de gemeenten Berlare, Buggenhout, Dendermonde, Hamme, Laarne, Lebbeke, Wetteren, Wichelen en Zele de handen in elkaar. Samen met DDS willen ze werken aan projecten om de digitale kloof te dichten. En dit zowel bij de brede bevolking als bij kansarme groepen. DDS diende een ijzersterk dossier in bij de Vlaamse overheid en kan nu rekenen op 1 miljoen euro subsidies.

Wij gaan voluit voor een regio waarin iedereen aangenaam en betaalbaar kan wonen, werken en ondernemen. De digitale kloof dichten is daar een essentiële voorwaarde voor. Bijna de helft van de werkzoekenden gebruikte in 2021 geen tekstverwerker. En 17% van de internetgebruikers gebruikt enkel een smartphone. We zijn trots dat we onze gemeenten met deze subsidie kunnen ondersteunen om de levenskwaliteit van hun inwoners te verhogen.

Raf De Wolf, voorzitter
DDS haalt 1 miljoen euro subsidies naar onze regio.

Betaalbaar en mobiel

De subsidies dienen onder andere ter ondersteuning van de regionale bibliotheekwerking Dijk92. De organisatie heeft digicoaches die inwoners uitleggen hoe je een e-mailadres kan aanmaken of moet surfen op internet. DDS zal samen met de gemeenten ook een uitleen- en hersteldienst oprichten, die voornamelijk zal werken met refurbished laptops. En voor wie de afstand naar de dienstverlening te groot blijft, komt er een mobiel digipunt. Bemand met digicoaches trekt dit naar straten, pleinen, sociale woonwijken en organisaties die werken met kansarme doelgroepen. Zo valt niemand uit de boot.