Krijgt ons nieuwe kantoorgebouw gevelbekleding uit lokaal organisch afval?

31 mei 2023

Met de plannen voor een nieuw kantoorgebouw kiezen we rigoureus voor toekomstgerichte architectuur. Samen met het Programma Innovatieve Overheidsopdrachten (PIO) onderzoeken we nu ook of we de gevel van dit gebouw kunnen bekleden met organisch afval uit de regio.

Nieuw kantoorgebouw DDS Streekregisseurs
Het ontwerp van ons nieuwe kantoorgebouw door architectenteam Bulk-Studio Jan Vermeulen.

Organisch afval uit de regio

We ontvangen steun van het PIO om onderzoek te doen naar circulaire gevelbekleding, gemaakt van het groenafval van onze zusterintercommunale Verko. Die zamelt in de regio Dendermonde-Wetteren het groente-, fruit- en tuinafval, snoeihout en bermmaaisel in. We kunnen bij dit onderzoek o.a. rekenen op de expertise van het PIO.

“Ons nieuwe kantoorgebouw wordt een hotspot voor innovatie en duurzaamheid. Dat mag het ook letterlijk uitstralen. Daarom willen we nagaan of we afval uit eigen regio kunnen omzetten in gevelbekleding. De bedoeling is om daarbij koolstofneutraal te blijven en een absoluut minimum aan ruimte en energie te gebruiken.”

Raf De Wolf, voorzitter

Voorwaarden

De gevelbekleding moet herbruikbaar, recycleerbaar en biologisch afbreekbaar of composteerbaar zijn. Ze moet volledig bestaan uit biowaste-based materialen of organisch afval. Er wordt geen ruimte aangesneden om de grondstoffen te kweken of te telen. En het volledige
productieproces verloopt met een minimum aan transport.

DDS draagt klimaat en een leefbare regio hoog in het vaandel. Want de toekomst begint hier.