Handleiding energiedelen voor Vlaamse gemeenten
Ook bij lokale besturen slaat de energiecrisis hard toe. Maar door energie uit te wisselen tussen hun verschillende gebouwen, kunnen ze flink besparen. Daarom besloten we samen met de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) om onze kennis over energiedelen, jawel, te delen.

Wat is energiedelen?
Sinds 1 juli is het wettelijk mogelijk om energie te delen tussen gebouwen van dezelfde netgebruiker. Dankzij deze maatregel kunnen gemeentebesturen die zonnepanelen hebben op verschillende constructies, de opbrengst daarvan efficiënt verdelen. Het overschot van energie geproduceerd op het dak van een sportzaal kan bijvoorbeeld overdag naar een school vloeien, en dat van de school in het weekend naar het woonzorgcentrum.
Met het project Gedeelde energie is dubbele energie hebben we samen met POM Oost-Vlaanderen en Energytix al heel wat ervaring op de teller. Samen met VVSG maken we nu onze kennis beschikbaar voor alle gemeenten van Vlaanderen.
“Dit systeem van energiedelen is al van kracht in onze partnergemeente Wichelen. Ook in andere partnergemeenten (Lebbeke, Zele, Dendermonde) zijn we bezig met de uitrol. Energiedelen is niet alleen gunstig voor de gemeentelijke uitgaven. Het is ook een onderdeel van de energietransitie. Efficiënt omgaan met de lokaal geproduceerde hernieuwbare energie is de opzet.”
Raf De Wolf, voorzitter DDS Streekregisseurs
Hoe werkt het?
Het systeem werkt met een realtime monitoringsmodule die toelaat om per seconde te zien hoeveel energie er wordt verbruikt en geproduceerd. Je weet dus als gemeente exact welke hoeveelheid energie beschikbaar is en hoeveel er precies op een andere locatie nodig is. Zo kan je optimale combinaties maken om de beschikbare energiestromen maximaal te benutten.
Handleiding
De handleiding Energiedelen voor gemeenten bestaat uit 2 delen:
- Manual Energiedelen zelfde titularis – basis
- Manual Energiedelen – advanced level. Dit volgt later.