8 gemeenten bouwen samen het kantoorgebouw van de toekomst
Hoe bouw je zo duurzaam mogelijk een kantoorgebouw op een bedrijfssite die vandaag al ruimte biedt aan een energiepark met 15.000 zonnepanelen? Door rigoureus te kiezen voor toekomstgerichte architectuur op basis van hyperrationeel ruimtegebruik, circulaire bouwprincipes en duurzame materiaalkeuzes. Ons nieuwe kantoorgebouw wordt een semipublieke hub voor duurzame innovatie. Ontworpen door lokale toparchitecten en mét inspraak en goedkeuring van de Vlaamse Bouwmeester.
Toekomstgericht
De gerenommeerde architectenbureaus BULK architecten uit Antwerpen en Studio Jan Vermeulen uit Brussel slaan de handen in elkaar. Naar aanleiding van een internationale Open Oproep van de Vlaams Bouwmeester voor een nieuw circulair kantoorgebouw in Dendermonde wist dit team met hun ontwerp de jury te overtuigen. Een robuust gebouw dat garant staat voor een lang en duurzaam gebruik. Circulaire bouwprincipes. Een modulaire opbouw om het pand te kunnen aanpassen aan toekomstige noden. De keuze voor natuurlijke en duurzame materialen, zoals biobased materialen voor de gevelbekleding. En een bijzondere verbinding tussen het kantoorgebouw in spe en het nabije natuurreservaat de Scheldebroeken maken dit concept erg bijzonder.
Ons ontwerp verbeeldt de vernieuwde bedrijfsvoering van DDS waarin ontmoeting, informele uitwisselingen, onderzoek en innovatie centraal staan. Het pand zoekt verwantschap met het beeld van industriële gebouwtypes die zich doorheen de jaren langs de Schelde hebben gevestigd.
Jan Vermeulen van architectenteam Bulk-Studio Jan Vermeulen
Oog voor energie, klimaat en mobiliteit
Ook het team van de Vlaams Bouwmeester, die mee de aanbestedingsprocedure heeft begeleid, juicht het ontwerp toe.
De Streekregisseurs tonen hun ambitie met dit karaktervolle gebouw dat een sterke aansluiting zoekt met de context. Dit compacte ontwerp laat ruimte voor natuur en biedt een robuuste structuur. Zowel de specifieke identiteit als de flexibele structuur maken het kantoorgebouw toekomstbestendig.
Erik Wieërs, Vlaams Bouwmeester
De manier waarop we wonen, werken, ondernemen en ons verplaatsen zal er in de toekomst onvermijdelijk anders uitzien. Het nieuwe kantoor en de aanpak van de omgeving creëren net de opportuniteiten om te werken aan verbetering in een regio die vooruit wil. We willen verder de groene kaart trekken door op de bedrijfssite in te zetten op meer vergroening, ontharding en waterdoorlaatbaarheid. De expertise die we daarrond zullen opbouwen, kan toepassingen vinden bij innovatieprojecten in onze gemeenten en zelfs daarbuiten.

Met dit ontwerp vertrekken we vanuit onze bakermat. De bedrijfssite biedt al 10 jaar ruimte aan een energiepark met ondertussen 15.000 zonnepanelen die groene stroom leveren aan een equivalent van 875 gezinnen. Energie zit in ons DNA, want we ondersteunen ook lokale besturen en bedrijven bij nieuwe toepassingen rond energiedelen.
Raf De Wolf, voorzitter DDS Streekregisseurs
De bedrijfssite ligt aan een belangrijke gewestweg die Dendermonde met Wetteren verbindt. Om de mobiliteit er efficiënter te laten verlopen, komt op het terrein een zogenaamd Hoppinpunt. Het zal in de toekomst voor reizigers mogelijk zijn om makkelijker een busrit te combineren met deelwagens die bij ons beschikbaar zullen zijn. En wie wat meer tijd heeft, kan de publieke trap nemen die leidt naar het dak van ons nieuw gebouw om er te genieten van een panoramisch uitzicht op het prachtige natuurlandschap rond de Schelde.
Maar op die uitkijkpost is het nog even wachten. De werken zullen pas starten in 2024.