Wichelen start met energiedelen

Vanaf 1 juli 2023 is energiedelen wettelijk mogelijk tussen gebouwen die op hetzelfde stroomnetwerk zitten. In onze werkingsregio is die primeur voor de gemeente Wichelen. Het lokale bestuur is helemaal klaar om de stroom die de zonnepanelen opwekken, te delen met andere panden in de gemeente. Minister Bart Somers woonde op 29 juni de lancering bij.

Minister Bart Somers laadt zijn wagen op met gedeelde energie uit Wichelen

Gedeelde energie is dubbele energie

Op 1 juli 2023 start Wichelen met energiedelen tussen het administratief centrum, de gemeenteloods, 2 gemeentescholen, 2 sportzalen en het woonzorgcentrum. Door de wisselende openingstijden van deze gebouwen, kunnen ze de zelf geproduceerde energie perfect verdelen. Dit is mogelijk dankzij het project ‘Gedeelde energie is dubbele energie’ van POM Oost-Vlaanderen, Energytics en DDS.

Het bedrijf Energytics ontwikkelde een real time monitoringsmodule die toelaat om per seconde te zien hoeveel energie je verbruikt en produceert. De gemeente Wichelen weet dus exact welke hoeveelheid energie beschikbaar is en hoeveel ze precies op een andere locatie nodig heeft. Zo kan ze optimale combinaties maken om de energiestromen maximaal te benutten.

We zijn blij dat we als lokaal bestuur onze rol kunnen spelen in het pionierswerk. We gaan op zoek naar oplossingen voor de klimaat- en energie-uitdagingen waar we nu voor staan.

Kenneth Taylor, burgemeester Wichelen

Vlaams energie- en klimaatpact

Ook Vlaams minister van binnenlands bestuur Bart Somers juicht de initiatieven rond energiedelen toe. Ze passen in het Vlaams energie- en klimaatpact dat hij vorig jaar introduceerde en dat onze 8 partnergemeenten ondertekenden. Wichelen is in onze regio de eerste gemeente die met zo’n initiatief van start gaat. Bart Somers zorgde mee voor een spetterende lancering.

We hebben de ambitie om dit project in al onze 8 gemeenten te realiseren. Want een duurzame toekomst begint hier.

Raf De Wolf, voorzitter DDS