Woonpunt DDS uit startblokken

19 januari 2023

Woonpunt DDS, dat zijn 6 gemeenten die een sterk lokaal woonbeleid willen realiseren. Berlare, Buggenhout, Dendermonde, Hamme, Lebbeke en Zele werken samen aan initiatieven rond kwalitatieve huisvesting voor iedereen. Woonpunt DDS kan rekenen op 650.200 euro steun van de Vlaamse overheid. 

Woonpunt

Huisje, tuintje, boompje. Het klinkt cliché, maar iedereen wil een dak boven zijn hoofd en genieten van kwalitatieve huisvesting. Daarom slaan de gemeenten Berlare, Buggenhout, Dendermonde, Hamme, Lebbeke en Zele samen met DDS de handen in elkaar. Binnen het project Woonpunt DDS werken ze nauw samen om te komen tot een sterk lokaal woonbeleid. Woonpunt DDS geniet via de Vlaamse overheid een financiële steun van 650.200 euro om de komende 3 jaar initiatieven uit te werken die de woonkwaliteit in onze regio helpen te verbeteren.

We zijn binnen Woonpunt DDS bezig met woonkwaliteitsbewaking en de verdere uitbouw van woon- en energieloketten. De gemeenten zijn al actief bezig om leegstaande en verwaarloosde woningen op te sporen. Omdat we deze woningen opnieuw willen activeren, zullen we de helft van de subsidies gebruiken om betaalbaar wonen in onze streek mogelijk te maken. Via intergemeentelijke samenwerking willen we ervoor zorgen dat iedereen in onze regio een betaalbare en kwaliteitsvolle (huur)woning kan vinden.” 

Raf De Wolf, voorzitter DDS

Vraag en antwoord gebundeld

Wie zich niet blauw wil betalen aan gas en elektriciteit doet er goed aan om te investeren in goede isolatie, dakwerken en energievoorzieningen. Dat kost geld. Hoe kan je de kwaliteit van je (huur)woning of verhuurwoning(en) verbeteren? Kom je bijvoorbeeld in aanmerking voor speciale premies of leningen, zoals Mijn VerbouwPremie en Mijn VerbouwLening? Wat zijn je rechten als huurder of verhuurder? Waar moet je opletten wanneer je een woning koopt? De antwoorden vind je hier.  

Sterke start

Woonpunt DDS nam een sterke start. Samen met het energiehuis BEA organiseerde DDS in het najaar van 2022 infosessies rond slim renoveren. We registreerden in totaal 151 adviezen en 210 inwoners schreven zich in voor renovatieadvies aan huis.