Slim kopen en verkopen woonpunt DDS
Woonpunt DDS

Een woning kopen of verkopen

Slim kopen en verkopen Woonpunt DDS

Slim kopen en verkopen begint hier

Als streekregisseurs vinden wij het belangrijk dat iedereen aangenaam en betaalbaar kan wonen in eigen streek. Maar hoe weet je zeker dat de woning die bij je past, in goede staat is? En hoe kan je ervoor zorgen dat je een correcte prijs ontvangt als je jouw woning op de markt brengt? Of dat je met alle administratie in orde bent?

We geven jou graag enkele tips om je woning slim te kopen of verkopen.

Kopen

Wanneer je een woning koopt, informeer je je best heel goed. Een woning kopen is immers een grote stap. Enkele voorbereidingstips:

  • Bezoek de woning op voorhand samen met een deskundige
  • Vraag op voorhand of je alle nodige documenten op (EPC, stedenbouwkundige voorschriften …)
  • Informeer je over de staat waarin de woning zich bevindt. Dat kan aan de hand van attesten die verplicht zijn bij verkoop.

 

Verkopen

Er zijn 3 manieren waarop je een woning kan verkopen:

1. Zelf verkopen

Dit is de goedkoopste manier, maar het is niet altijd de beste. Een woning verkopen vraagt tegenwoordig veel expertise. Je moet niet alleen de bezoeken organiseren en onderhandelen over de koopprijs. Ook alle verplichte attesten (EPC, bodemattest …) moet je zelf in orde brengen.

2. Via een erkend professioneel makelaar

Zie je het niet zitten om de verkoop zelf te regelen, dan kan je een immomakelaar inschakelen. Die regelt de verkoop voor jou, tegen betaling. Alle afspraken worden vastgelegd in een overeenkomst.

3. Via een notaris

Je kan ook aan je notaris vragen om je huis of appartement te verkopen. Hij of zij regelt dan de volledige verkoop. Dit kan volgens 2 formules: uit de hand of online via opbod (Biddit). Je spreekt de tarieven op voorhand af met de notaris.